5 probleme 5 solutii

Bucurie, teama, implinire. Sunt sentimente firesti pentru acest inceput de drum. Ai intrebari? Suntem aici ca sa te lamurim!

1. Tocmai am aflat ca sunt insarcinata. Bucuria e foarte mare, dar si teama e pe masura, fiindca am diabet zaharat. As putea avea probleme?
Orice ar fi, nu trebuie sa te ingrijorezi. Fa-ti un control zilnic strict al glicemiei si mergi periodic la medic, ca tu si copilul sa va mentineti sanatosi. Copilul unei mame diabetice are un risc mai mare de a face diabet fata de ceilalti micuti. Este recomandat sa ai unu, maximum doi copii pana la varsta de 30 de ani. In cazul unor complicatii ale diabetului, vorbeste cu medicul despre riscuri.

2. Am ramas insarcinata, desi am 41 de ani. Credeti ca pot aparea probleme de sanatate care sa ma afecteze pe mine sau pe bebe?
Studii recente au aratat ca o femeie trecuta de 40 de ani poate aduce pe lume un copil fara probleme, iar asta, pentru ca estrogenul secretat din abundenta are efectul de a prelungi viata oaselor, a inimii si a altor organe. Modul cum vei duce sarcina la termen depinde de starea ta de sanatate, de conditia fizica si obiceiurile culinare sanatoase. Felicitari si succes!

3. Luna a cincea de sarcina mi-a adus neplaceri. De la o vreme, imi transpira picioarele, iar mirosul e neplacut. Ce-i de facut?
Din pricina modificarilor hormonale, transpiratia este mai acida si incepe sa miroasa. In momentele de relaxare, tine picioarele in pozitie inclinata, usor ridicate. Masajul e bine-venit in aceasta problema. Poarta ciorapi din bumbac sau, daca vremea iti permite, lasa piciorul liber.

4. Mi-e pofta de praf de creta. Cat de grav este?
Specialistii au incercat sa caute un raspuns la aceasta intrebare. Pofta de pamant sau praf este tradusa prin nevoia organismului de a asimila fier, acest element fiind in deficit. Aceeasi explicatie este data pentru alte pofte ciudate. Corpul cauta anumite vitamine sau minerale de care duce lipsa. Atentie insa! Poftele ciudate pot face rau fatului si mamei.

Dr. Andreas Vythoulkas,
medic obstetrica-ginecologie cu specializare in infertilitate,
Centrul Medical Medsana

5. Ce trebuie sa stie o gravida care are varice de sarcina si care trebuie sa fie regimul ei de viata in aceasta perioada?
Regimul de viata al unei gravide cu varice este acelasi cu cel al unei persoane care are varice, fara a purta o sarcina. Adica este recomandat sa nu va expuneti la soare, sa nu faceti bai calde, sa nu stati multa vreme in picioare si sa va feriti de la a trece rapid de la cald la rece. Variatiile de temperatura nu fac bine in aceste cazuri. Pentru a fi 100% linistita, recomandarea mea este sa consultati un medic specialist in tromboflebii, el va poate da recomandari suplimentare daca va considera necesar acest lucru.

Sursa: Mamica de azi