5 probleme – 5 solutii

La vremuri noi, probleme noi. Dar intrebarile tale nu vor ramane fara raspuns daca ne ceri ajutorul.

1. Sunt insarcinata in trei luni si am luat deja in greutate 5 kilograme. Nu mi-e rau, dar am pofta de mancare. E normal?
Faptul ca nu ai avut perioada de greturi matinale te plaseaza in categoria femeilor fericite. Kilogramele in plus sunt, intr-adevar, o problema. Renunta la painea alba, paste, produse de patiserie. Bea multa apa, iar daca kilogramele se inmultesc, cere parerea unui specialist.

2. Am ramas insarcinata dar refuz sa–mi fac ecografii. Ma tem ca ele pot dauna fatului. Gresesc?
Ecografiile sunt indicate inca din primele luni. Ele vor stabili la inceput pozitia fatului, iar mai apoi vor arata daca bebe se dezvolta normal. In nici un caz ele nu dauneaza fatului sau mamei. Te sfatuim sa treci la treaba!

3. Sunt insarcinata in prima luna si fac chimioterapie. Ar putea dauna acest tratament copilului meu?
Chimioterapia, unul dintre tratamentele folosite pentru oprirea din evolutie a cancerului, avea pana nu demult o influenta necunoscuta asupra dezvoltarii fatului in sarcina. Cercetatorii belgieni au descoperit insa ca terapia cu medicamente anticanceroase nu afecteaza intr-o masura relevanta fatul, desi medicii asociaza chimioterapia administrata in primele saptamani de graviditate cu un risc. Cauta un medic ginecolog si cere toate detaliile cu privire la situatia ta.

4. Medicul de familie mi-a spus ca din rezultatul analizelor de secretie vaginala rezulta ca am tricomoniaza. Cum poate dauna aceasta boala? Sunt insarcinata in patru luni.
Tricomoniaza, este una din cele mai comune boli cu transmitere sexuala din lume, este cauzata de un parazit microscopic numit Trichomonas Vaginalis. In timpul sarcinii, maladia este asociata cu un risc sporit de nastere prematura, fat subponderal sau ruptura a membranelor inainte de termen. Cere sfatul ginecologului in vederea urmarii unui tratament.

5. Care sunt antibioticele cele mai nocive in perioada de sarcina si cum trebuie sa fie tratata viroza la femeia gravida?
In timpul sarcinii antibioticele trebuie evitate, mai ales in primul trimestru. Cu toate acestea, medicul considera ca este necesara prescrierea unui antibiotic, inseamna ca a cantarit raportul risc/beneficiu pentru mama si copil. Antibioticele care pot fi prescrise in timpul sarcinii sunt: amoxicilina, ampicilina, gentamicina, eritromicina, clindamicina. Antibioticele din clasa tetraciclinelor precum dioxicilina si minociclina nu se administreaza in timpul sarcinii deoarece pot afecta ficatul femeii insarcinate. Din pacate – se stie! – nu exista medicamente pentru tratarea virozelor, ci doar pentru ameliorarea simptomelor acestora. Singurul care este permis in timpul sarcinii este acetaminofenul (paracetamol) care ar fi de preferat sa fie si acesta de evitat in primul si ultimul trimestru de sarcina.

Andreas Vythoulkas
Medic specialist obstetrica-ginecologie
Centrul Medical Medsana

SURSA: Mamica de azi
Programeaza-te la un consult