Abuzul de antibiotice

Antibioticele sunt menite sa distruga bacteriile responsabile de infectii, care fara un tratament adecvat ar putea deveni fatale. Exagerarile incep in momentul in care parintii, prost informati sau poate prea ingrijorati pentru copiii lor, apeleaza la antibiotice pentru raceli banale, viroze sau alte boli care nu au legatura cu bacteriile sau care ar trece doar cu odihna si atentie la alimentatie. Parintii solicita antibioticul, iar medicul pediatru, din pacate, il prescrie si daca e nevoie, si daca nu. Iar cand este vorba de viroza, de exemplu, nu numai ca virusul nu este doborat de antibiotice, dar tratamentul ales defectuos va face ca bolnavul sa se imunizeze la medicament, sa aiba nevoie de antibiotice din ce in ce mai puternice pentru boli usoare.

Medici inspaimantati

Unii medici accepta sa prescrie antibiotice si medicamente puternice cand nu este necesar, probabil din comoditate ca sa nu le explice parintilor unui copil cu viroza si febra mare ca trebuie doar sa aiba grija sa tina febra sub control, sa hidrateze copilul si sa il hraneasca asa cum se cuvine. O viroza trece de la sine in cateva zile. Mai mult, medicii prescriu asemenea tratamente ca sa fie “acoperiti”, condamnand practic copilul.

Adulti lipsiti de aparare
Abuzul de antibiotice in copilarie, pe langa predispozitia la obezitate, lasa organismul fara aparare. Anticorpii nu se mai formeaza, iar organismul ajunge sa nu raspunda, in situatiile in care este realmente nevoie de antibiotice, la niciun fel de tratament, oricat de puternic ar fi. In plus, se imbolnaveste chiar de la medicamentele care ar trebui sa-l apere, sa-l faca mai puternic.

Afectiuni cauzate de antibiotice
Este vorba despre antibioticele luate in exces, fara o recomandare medicala serioasa, dar si de alte necazuri pe care le aduce acest abuz, in afara de faptul ca bacteriile periculoase deja sunt imune la cele mai multe dintre medicamentele pomenite.

Candidoza
E cea mai frecventa consecinta a tratamentelor cu antibiotic, mai ales in cazul femeilor, intrucat medicamentul actioneaza asupra florei vaginale, omorand deopotriva, fara sa aleaga, bacterii prietenoase si periculoase. Rezultatul, dezvoltarea micozei (candida exista, in stare latenta, in organism) care nu mai are bacterii-dusman de care sa se teama.

Probleme pulmonare
Administrarea constanta a antibioticelor face ca plamanii sa nu mai transmita semnalele specifice unei boli reale, intrucat peretii sunt acoperiti cu o pelicula ,,protectoareā€¯, care da senzatia ca totul este in regula pana in fazele acute ale bolii. Copiii tratati cu antibiotice in exces sunt mai expusi riscului de a deveni astmatici sau alergici.

Boli digestive
De data asta, este vorba despre flora intestinala care este serios afectata de tratamentul cu antibiotice. Bacteriile bune sunt omorate si ele, iar asta duce deseori la inflamatii ale intestinului si dezechilibre la nivelul bacteriilor saprofite responsabile cu retinerea apei necesare si a nutrientilor.
Apar stari de deshidratare cronica, dezechilibre digestive, greata.
In plus, flora intestinala fiind saracita, nu mai poate sintetiza imunoglobulinele, cu rol in combaterea agentilor patogeni, slabind sistemul imunitar.

Infectii renale
In loc sa ajute in tratarea infectiilor renale, excesul de antibiotice creste riscul de a contracta noi infectii. Mai mult, apare pericolul instalarii insuficientei renale si al formarii calculilor renali.

Diabet
Tratamentul intensiv cu antibiotice creste riscul de diabet zaharat, pentru ca tocmai in grija acelor bacterii este sarcina de a metaboliza zaharul.

Sfatul specialistului

De ce medicii de familie le prescriu cu atata usurinta antibiotice copiilor? Cum s-ar putea regla asta?
Raspuns:
Principalul motiv pentru care medicul de familie sau pediatrul poate prescrie antibiotic fara a fi cu certitudine necesar intr-o afectiune este teama ca acea boala sa nu aiba o evolutie nefavorabila, cu aparitia complicatiilor. Grija ar trebui mai degraba indreptata catre o discutie cu parintii, prin care acestia sa inteleaga care sunt semnele si simptomele ce trebuie sa ii aduca inapoi in cabinetul medicului in orice moment al bolii acute.
Pe de alta parte, parintii nu trebuie sa desconsidere tratamentul prescris de medic, deoarece isi asuma un risc nejustificat privind sanatatea propriului copil.

Dr. Iolanda Vivisenco,
medic specialist pediatrie,
asistent universitar,
doctor in medicina,
Centrul Medical Medsana.

Sursa: revista Femeia de azi