Ai grija la aerul conditionat

Problemele de sanatate care apar sau se agraveaza din cauza folosirii necorespunzatoare a aerului conditionat sunt numeroase, iar unele dintre ele sunt grave. Cei mai expusi riscurilor sunt angajatii care nu pot modifica directia fluxului de aer si nici temperatura acestuia. Pentru evitarea problemelor este indicat ca aceasta sa nu scada sub 22 de grade Celsius, iar diferenta intre temperatura din interior si cea de afara sa nu fie mai mare de 6-10 grade, pentru evitarea socului termic.

Persoanele care stau timp indelungat in incaperi cu aer racit artificial isi pierd capacitatea de adaptare la temperatura de afara, fenomen care favorizeaza aparitia virozelor respiratorii, bronsitelor si chiar a pneumoniilor, in special la copii si batrani.

Aerul conditionat foarte rece duce la declansarea de migrene, sinuzite maxilare sau frontale, nevralgii sau paralizii “a frigore” de nerv facial sau de trigemen, afectiuni grave, care raspund greu la tratament. La frig, se agraveaza artritele, spondilozele, lombalgiile, poate aparea torticolis (intepenirea gatului) sau un lumbago acut.

Expunerea indelungata la aer conditionat duce, deasemenea, la aparitia rinitelor si conjunctivitelor alergice. Neintretinute corect, fara filtre curatate la timp, aparatele de aer conditionat reprezinta adevarate surse de infectie din cauza germenilor ce se dezvolta in interiorul lor. Una din cele mai grave boli de acest fel este legioneloza, afectiune cu un risc mare de deces.

Dr. Daniela Burlacu
Medic primar medicina interna
Centrul Medical Medsana

SURSA: Sanatatea de azi
Programeaza-te la un consult