Bacilul piocianic – principala sursa a infectiilor instraspitalicesti

Denumirea stiintifica a bacilului piocianic este Pseudomonas aeruginosa. Este o bacterie aeroba gram-negativa ubicuitara, care se gaseste la nivelul solului (precum si pe fructele si legumele crude) si in apa.

Este unul dintre principalii responsabili de producerea infectiilor nosocomiale (intraspitalicesti), in special in unitatile de terapie intensiva (unde colonizeaza echipamentele pentru ventilatie mecanica – se poate izola in apa din recipientele folosite in tehnica de respiratie asistata –  dar si pe cele destinate dializei).

In sectiile de neonatologie, se asociaza cu cresterea morbiditatii si mortalitatii, in special la nou-nascutii prematur.

Infectiile cu Pseudomonas aeruginosa apar in special la pacientii cu patologie ce presupune imunodeficienta (neutropenie – scadere a numarului unui tip de celule albe ce lupta impotriva infectiilor, pacienti cu infectie HIV sau cu SIDA, pacienti cu arsuri grave pe un procent semnificativ din suprafata corporala), precum si la pacientii cu boli cronice (tumori maligne, diabet zaharat, fibroza chistica).

Este prezent si la nivelul tegumentelor si tractului digestiv, dar determina rareori infectii la pacientii cu status imunitar intact.

Patologia determinata poate fi reprezentata de infectii de tract urinar, pneumonie, meningita, afectiuni cardiace (endocardita), oculare (ulceratii corneene), otice (otita externa), dermatologice.

Diagnosticul se realizeaza in laboratorul de microbiologie, prin cultura bacteriei pe medii specifice cu realizarea antibiogramei (testarea sensibilitatii acesteia la diverse antibiotice).

Tratamentul este reprezentat de administrarea de antibiotice, sub stricta supraveghere medicala si tratament specific, in functie de localizare (pulmonara, meningeala, cardiaca, la nivelul tractului urinar, etc).

Prevenirea infectiei se face prin corecta dezinfectie si sterilizare a echipamentelor medicale, plasarea pacientilor cu imunosupresie in saloane speciale. Eradicarea bacteriei dintr-o zona contaminata este deosebit de dificila.

La nivel individual este necesara igiena corecta a miinilor, folosirea de sapun lichid. Tratamentul antibiotic pentru alte cauze trebuie facut doar la recomandarea medicului, pentru a impiedica dezvoltarea rezistentei bacteriene (inclusiv a Pseudomonas aeruginosa).

 

Dr. Paul Dragomir, medic primar gastroenterologie, medic specialist medicina interna, Centrul Medical Medsana