Boala inflamatorie pelvina

Termenul de anexita acuta este varianta veche a conceptului actual de boala inflamatorie pelvina acuta (BIP). Boala inflamatorie pelvina acuta este infectia organelor genitale interne (uter, trompe uterine, ovare), afectarea unui segment fiind intotdeauna insotita de afectarea celorlalte segmente, intr-o proportie mai mare sau mai mica.
Cel mai frecvent sunt afectate trompele uterine, denumite si salpinge, de unde termenul de salpingita sau inflamatia salpingelui.
Factorii favorizanti sunt: partenerii sexuali multipli; statutul socio-economic precar, varsta tanara, dusurile vaginale frecvente; infectiile genitale cu transmitere sexuala; contactul sexual neprotejat. Agentii patogeni cel mai des implicati in patologia BIP sunt Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis si Trichomonas vaginalis. Infectarea tractului genital superior se face prin ascensiunea bacteriilor prezente la nivelul vaginului si vulvei.

Clasificarea BIP:

Boala inflamatorie pelvina poate fi de trei tipuri: oculta, acuta si cronica

a) boala inflamatorie pelvina oculta
Apare in urma unor infectii usoare, repetate, asimptomatice sau putin simptomatice, pentru care pacienta nu se prezinta la medic. Diagnosticul este unul de excludere la pacientele cu infertilitate de cauza tubara, care nu au avut episoade de infectii genitale. Laparoscopia exploratorie aduce informatii suplimentare, evidentiind aderente pelvine, dilatatii sau aglutinari care intereseaza total sau partial trompa/trompele uterine cu aspect exterior normal.

b) boala inflamatorie pelvina acuta

Simptomele apar in timpul sau imediat dupa menstruatie la o pacienta tanara, activa sexual, cu risc pentru bolile cu transmitere sexuala, care prezinta dureri pelvine sau la palparea uterului si anexelor, dupa excluderea altor cauze. Urmatoarele criterii de diagnostic cresc specificitatea diagnosticului: dureri pelvine, febra peste 38°C, secretii cervicale sau vaginale, numar mare de leucocite pe frotiul din secretia vaginala, teste inflamatorii pozitive (VSH, PCR), culturi cervicale pozitive pentru Gonococ sau Chlamydia.
Motivele prezentarii la medic sunt, in general, durerile pelvine, secretiile vaginale purulente, sangerarile vaginale intermenstruale sau menstruatiile prelungite, dismenoree (durere menstruala), febra, frisoane, greata, voma, diaree, simptome de infectie urinara. Niciunul dintre aceste simptome nu are specificitate pentru BIP, astfel incat nu pot fi excluse si alte cauze de infectii de tub digestiv sau urinar.

c) boala inflamatorie pelvina cronica
Diagnosticul se pune unei femei cu dureri pelvine care a avut cel putin un episod de boala inflamatorie pelvina acuta. Tabloul clinic este nespecific, cuprinde durere pelvina cronica sau infertilitate, diagnosticul fiind stabilit pe baza sechelelor existente la acel moment.

Optiuni terapeutice

Scopul primar al tratamentului este eradicarea infectiei, ameliorarea simptomelor si prevenirea sechelelor. Prognosticul este cu atat mai bun cu cat tratamentul se instituie mai devreme. In cazurile usoare, se recomanda terapie orala, ambulatoriu. Daca raspunsul nu este cel dorit, pacienta va fi spitalizata si va primi tratament intravenos sau intramuscular. Tratamentul va fi continuat cu tratament oral cel putin 10-14 zile. De evitat interventiile chirurgicale intempestive in cazul unui episod de boala inflamatorie pelvina acuta necomplicata, deoarece raspunsul la tratamentul conservator este bun si nu este urmat de sechele. Riscul de a aparea o sarcina extrauterina este de 6-10 ori mai mare la femeile care au avut cel putin un episod de boala inflamatorie pelvina acuta.

Dr. Corina Chisu,
medic primar obstetrica-ginecologie,
Centrul Medical Medsana

Sursa: revista Farmacia ta