Cancerul de col uterin

Cum se manifesta si care sunt cauzele cancerului de col uterin
La nivelul cervixului (prima parte a uterului care se deschide in vagin si e denumita col uterin), se dezvolta si se multiplica necontrolat celule atipice.

Apar frecvent la femeile active sexual, cu varste peste 30 de ani si este cauzat cel mai des de infectia cu virusul papiloma uman (HPV), care se transmite pe cale sexuala. Infectia trece de cele mai multe ori de la sine, fiind asimptomatica. Se intampla insa ca ea sa persiste si produce modificari la nivelul cervixului, care se transforma in cancer. Pot trece 10-15 ani de la infectare pana la declansarea bolii. Exista si alti factori de risc, precum nasterile multiple (mai mult de trei copii), infectia cu HIV, chimioterapia, partenerii sexuali multipli, igiena deficitara a organelor genitale ale partenerului, infectia cu chlamydia, herpesul genital, fumatul, excesul de anticonceptionale orale.

Simptome ingrijoratoare
In stadiul incipient, cancerul de col uterin nu produce simptome. De aceea, sunt recomandate controalele periodice, mai ales dupa 30 de ani, pentru a fi depistat in faza in care se poate vindeca. Odata aparute simptomele, cancerul este deja in faza avansata. Iata ce anume trebuie sa te puna pe ganduri:

  • modificari semnificative ale ciclului menstrual
  • sangerare vaginala
  • durere la contactul sexual (dispareunie)
  • sangerarea cervixului in timpul contactului sexual sau in momentul inserarii diafragmei
  • secretii vaginale anormale, in cantitate mare si uneori cu firisoare fine de sange

Aceste simptome nu inseamna ca s-a instalat cancerul, dar reprezinta un semnal de alarma care te obliga sa te duci de urgenta la medic.

Ce face medicul
Cea mai eficienta metoda de depistare a leziunilor precanceroase ale colului uterin este testarea citologica Babes – Papanicolau, folosita nu numai in Romania, care presupune colectarea de celule epiteliale de la nivelul colului uterin si examinarea acestora la microscop.

Examenul este un test de screening care, odata cu inceperea vietii sexuale, ar trebui facut anual, iar dupa instalarea menopauzei, o data la doi ani. In functie de rezultatele acestui test, medicul poate cere suplimentar un test HPV, o colposcopie si o biopsie cervicala.

Cum se trateaza
In stadiul zerode cancer,
se indeparteaza pur si simplu celulele anormale cu ajutorul laserului sau prin inghet.
In stadiul I incipient, tratamentul este chirurgical: este inlaturat un segment sau intregul uter.
In stadiul I avansat si stadiul II: interventie chirurgicala si/sau radioterapie.
In stadiul III si stadiul IV incipient: pe langa interventia chirurgicala, se foloseste radioterapia in combinatie cu chimioterapia.
Pentru stadiul IV avansat se foloseste deja tratamentul paliativ.

Nu astepta!
Daca ai simptomele descrise mai sus, nu ezita sa faci o vizita ginecologului! Alminteri, boala se extinde rapid si ajunge la nivelul ganglionilor limfatici si al celorlalte organe pelvine. In aceasta faza, simptomele sunt puternice: de la dureri pelvine sau lombare la anemie, de la scadere drastica in greutate la fistula vaginala (comunicare anormala intre vagin si rect, respectiv vezica urinara – asta inseamna ca fecalele si urina se elimina prin vagin).

Sfatul specialistului
Cand e mai bine sa faci testul Babes-Papanicolau pentru prevenirea cancerului uterin, de la ce varsta pana la ce varsta si in ce perioada a lunii? Cat de des se repeta?

Raspuns:
Testul Babes-Papanicolau trebuie efectuat de toate femeile dupa varsta de 18 ani sau de la debutul vietii sexuale pana la o varsta inaintata. Pentru cazurile obisnuite, este recomandat ca acest test sa se efectueze cu o frecventa anuala, insa in unele cazuri, in functie de rezultatele anterioare ale testului si/sau de patologia diagnosticata, medicul curant poate recomanda repetarea testului la un interval de timp mai scurt. Este de evitat ca recoltarea sa se faca in perioada menstruala si, eventual, in perioada de ovulatie.

 

Dr Stelian Pana
Medic primar obstetrica-ginecologie
Centrul Medical Medsana

 

Sursa: revista Femeia de azi