Cand expira alimentele

Stii ca hrana are o viata limitata, dar ai idee ce inseamna valabilitatea alimentelor pe care le cumperi?

Ti s-a intamplat macar o data sa descoperi ca alimentul pe care tocmai l-ai scos din frigider ca sa-l mananci (iaurt, lapte, ou etc) este expirat. N-ai stat pe ganduri si l-ai aruncat imediat la cos. Doar n-o sa mananci un aliment cu termenul depasit, nu-i asa? Ei bine, aceasta regula nu este valabila intotdeauna  pentru orice aliment. Multi dintre noi nu stiu acest lucru si deseori arunca mancarea ce ar putea fi consumata. De ce sa risipim banii si hrana?

Diferente intre termeni
In ce priveste data de expirare a alimentelor, trebuie sa faci diferenta intre termenii de pe ambalaje, care iti ofera informatii diferite. Este vorba de data-limita de consum si data-limita de consum optim.

  • Data-limita de consum iti spune pana in ce moment poti manca in  siguranta acel produs. Apare pe ambalaje sub forma: ,,A se consuma pana la data de…”. Acest termen trebuie intotdeauna respectat: dupa expirare, consumul acelor produse poate pune sanatatea in pericol (intoxicatii alimentare). Este cazul alimentelor fragile, precum carne si peste proaspat, mezeluri, lactate, salate, produse de patiserie cu crema etc.
  • Data-limita de consum optim apare pe ambalaj sub forma: ,,A se consuma, de preferinta, inainte de…”, urmata de precizarea ,,Vezi data de pe ambalaj”. Deseori, aceste alimente pot fi consumate si dupa data indicata, fara sa prezinte un pericol real pentru sanatate, chiar daca isi schimba putin gustul, textura ori culoarea. De pilda, biscuitii, ciocolata, cerealele. Asadar, data viitoare cand constati ca unele dintre alimentele pe care scrie,, A se consuma, de preferinta, inainte de…” au data depasita, nu te grabi sa le arunci. In toate cazurile insa, indiferent de tipul de aliment si de data de expirare, fii atenta la aspectul, culoarea si mirosul produselor. Daca ceva ti se pare suspect, nu consuma acel aliment nici daca este inca in termen!

LAPTE
Laptele UHT este unul dintre alimentele cu termen lung de conservare. Daca ambalajul nu a fost deschis, laptele poate fi consumat pana la doua saptamani dupa ce data-limita de consum optim a fost depasita. Dupa aceasta data, totul depinde de calitatea laptelui si de modul lui de conservare.
Daca ambalajul a fost desfacut, laptele trebuie consumat in urmatoarele 2-3 zile. In cazul in care aspectul, mirosul sau gustul lui nu-ti inspira incredere, mai bine nu risca! Nedesfacut, poti pastra laptele UHT la temperatura camerei, iar dupa deschidere, numai la frigider.

IAURT
Nedesfacut, iaurtul poate fi consumat pana la doua saptamani dupa depasirea valabilitatii. Sigur, cu conditia sa fi fost pastrat la frigider. Oricum, ar fi bine sa nu consumi iaurtul in cazul in care capacul este bombat sau  compozitia si-a modificat aspectul.

OUA
Pastrate la frigider, ouale pot fi consumate si la 3-5 saptamani dupa expirare. Dar poti verifica singura daca un ou poate fi mancat sau nu.
In interiorul oului, se gaseste o punga de aer care se mareste pe masura ce trec zilele. Cufunda un ou intr-o cana cu apa sarata. Daca pluteste, asta inseamna ca e vechi, iar daca se scufunda il poti folosi.

CARNE
Mezelurile si carnea sunt produse al caror termen de consum trebuie respectat. Altfel, exista riscul de intoxicatii. Odata ambalajul deschis, mezelurile trebuie consumate in urmatoarele doua zile.
In ce priveste carnea, daca aceasta are valabilitatea expirata, trebuie neaparat verificat daca exista schimbari de miros si culoare. Daca ai dubii, nu consuma carnea! Intotdeauna prepar-o bine termic, ca sa elimini eventualele bacterii prezente in ea.

Sfatul specialistului
Dr. Maria Spiridon,
nutritionist si dietetician,
Centrul Medical Medsana:

Cata vreme putem pastra alimentele in siguranta si ce riscam daca le consumam cand nu mai sunt proaspete?

  • Legumele si fructele in stare proaspata pot fi depozitate la temperatura scazuta (4-8°C) vreme de 3-4 zile; altfel isi pierd valoarea nutritiva.
  • Telemeaua poate fi conservata in saramura timp de trei luni, cu conditia sa fie pastrata la rece.
  • Mancarea gatita se consuma atunci cand este proaspat preparata. Ea poate fi pastrata la frigider maximum 48 de ore, deoarece bacteriile prezente in frigider sau in recipient se inmultesc si altereaza produsul respectiv.
  • Daca alimentele nu sunt depozitate corespunzator in frigider, isi imprumuta mirosul, iar transferul de microorganisme se face mai usor. La contactul prelungit cu aerul, unele alimente (precum grasimile) rancezesc, devenind toxice pentru organism. Preparatele pe baza de paste fainoase, orez, sosurile care contin faina, cremele cu un continut crescut de apa devin medii de cultura pentru microorganisme care vor genera infectii alimentare.

Sursa:  Sanatatea de azi