Care sunt avantajele si riscurile pe care si le asuma familiile care in casa animale domestice

Inghitirea parului (de animal sau de om) nu reprezinta niciun pericol, fiindca este eliminat prin digestie. Nu ataca organele interne si nici nu se lipeste de acestea. In schimb, pot fi periculosi anumiti paraziti de pe firul de par al pisicii, care pot provoca boli daca ajung in organism (cum este cazul echinococcului care produce chistul hidatic). Daca pisica este vaccinata, sta in casa si nu consuma carne cruda, nu este nici un pericol. Totodata, daca pisica este deparazitata corect, atat intern cat si extern, riscul de infestare cu viermi intestinali este minim. Pe de alta parte, zgarieturile sau muscaturile de pisica pot avea urmari grave. Acestea pot produce limforeticuloza benigna (boala ghearelor de pisica), caracterizata prin leziune cutanata, inflamarea ganglionilor, febra, frisoane, stare generala alterata. Tratamentul bolii se face cu antibiotic, prescris de medicul specialist.

Chiar daca este vaccinat si deparazitat, in gura cainelui exista o serie de germeni patogeni care pot contamina mancarea si pot produce boli la om. De aceea, cainele trebuie sa manance mancarea din vasul lui.

Papagalii pot transmite la om psitacoza (febra papagalilor sau ornitoza), o boala infectioasa cauzata de o bacterie numita Chlamydia psittaci. La om, boala se manifesta ca o pneumonie sau ca o infectie gripala.

Broastele testoase, ca toate reptilele, pot fi purtatoare de salmonella, fara a prezenta semne ale infectiei. Din aceasta cauza, nu este recomandat sa avem broaste testoase acolo unde se afla copii mici. Pentru a preveni infectia, trebuie pastrate regulile elementare de igiena, in primul rand spalarea mainilor dupa manipularea broscutei.

Dr. Daniela Burlacu, medic primar medicina interna, Centrul Medical Medsana