Colectivitatea și sănătatea copiilor

Articol realizat cu sprijinul dnei dr Camelia Toader, medic specialist pediatrie

A început un nou an școlar, deci au reînceput grijile pentru părinți. A început și sezonul rece, după perioade cu temperaturi ridicate, așadar, la ce să ne așteptăm ?

Începerea grădiniței și a școlii ne aduce în atenție întrebarea cum să menținem copiii sănătoși pe toată durata anului școlar. Putem să le clădim o imunitate bună, dar și să evităm îmbolnăvirile prin limitarea transmiterii bolilor.

Există trei piloni importanți în prevenirea îmbolnăvirilor în școli și grădinițe: familia copilului, medicul de familie sau pediatrul (asigură controalele periodice și eliberează avizele epidemiologice, instruiește familia) și școala/grădinița.

Ce afecțiuni predomină în această perioadă ?

Cele mai frecvente boli infectocontagioase întâlnite sunt: varicela, scarlatina, boala mână-gură-picior, conjuctivita acută, gripa, enterocolita acută, impetigo, hepatita acută A, mononucleoza infecțioasă, scabia, pediculoza, giardia. Ele pot fi produse de un virus, de o bacterie sau de un parazit. Toate se pot transmite de un copil la altul, cu mare ușurință.

Cum procedăm în caz de îmbolnăvire ?

Este important ca, la cel mai mic semn de boală, părinții să nu aducă copiii în colectivitate. De obicei, primele semne de boală respiratorie sunt febra, nasul înfundat, rinoreea, tusea. În cazul infecțiilor digestive, primele semne sunt vărsăturile, durerile abdominale, febra, diareea. Bolile eruptive se manifestă prin febră și erupții cutanate. Febra, erupțiile cutanate, diareea și vărsăturile sunt cele mai frecvente simptome ale bolilor infectocontagioase. Conjunctivita acută este printre cele mai contagioase afecțiuni, de aceea recomandam ca niciun copil cu secreții conjunctivale să nu intre în colectivitate. Uneori, primul semn de boală este modificarea stării generale (agitația sau apatia). Când primele semne de boala apar în colectivitate, copilul va fi izolat până la sosirea părinților. În general, este nevoie ca părinții să se prezinte la medic pentru a primi recomandările necesare. Doar în cazul afecțiunilor ușoare (guturai, indigestie), pot să urmărească copilul la domiciliu și se vor prezenta la medic doar dacă simptomele nu dispar în 3-4 zile.

În momentul în care un copil este diagnosticat cu o boala infectocontagioasă de către medic, este important ca familia să anunțe grădiniței absentarea copilului pe motive medicale și să prezinte aviz medical favorabil la reîntoarcerea copilului în colectivitate.

Dar în această perioadă ne confruntăm doar cu afecțiuni contagioase?

Există și afecțiuni care nu sunt contagioase, de exemplu: alergii (urticaria, rinita alergică), astm bronșic, colon iritabil, alergii alimentare. Acestea au semne și simptome asemănătoare bolilor infectocontagioase, dar părinții și profesorii nu pot diferenția aceste afecțiuni de cele contagioase. Este nevoie întotdeauna de precizarea diagnosticului de către un medic. Copilul va intra în colectivitate doar după elucidarea diagnosticului.

Cum prevenim răspândirea acestor afecțiuni contagioase ?

Sunt, de asemenea, situații în care unele semne de boală nu sunt evidente pentru părinți, de aceea este important să fie examinați de medic cu 24 ore înainte de intrarea în colectivitate după o vacanță. Uneori se face și triajul epidemiologic de către personalul medical al grădiniței sau al școlii. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor copiilor din colectivități este necesară o implicare serioasă atât a părinților cât și a grădiniței sau a școlii. Pe de o parte, parinții nu vor aduce copiii bolnavi în colectivitate și se vor prezenta la medic, iar gradinita/scoala va lua toate măsurile de prevenție și dezinfecție necesare în colectivități, conform stadardelor în vigoare. Deoarece unele boli sunt contagioase cu 1-2 zile înainte de apariția simptomelor, măsurile de prevenție realizate de grădinița/ școală sunt foarte importante.