Contraceptia de urgenta, de evitat!

Ai uitat sa te protejezi sau metoda de contraceptie folosita a esuat, de exemplu s-a rupt prezervativul? Daca deocamdata nu vrei sa devii mamica, ai la indemana contraceptia de urgenta!

Oricat de prevazatoare ai fi, mici accidente se pot intampla: prezervativul a alunecat ori s-a rupt, diafragma s-a miscat de la locul ei, ai uitat sa-ti iei pilula contraceptiva. In asemenea situatii, cum te protejezi de o sarcina nedorita?
Exista trei solutii de urgenta.

Pilula de a doua zi
Acest preparat hormonal ce contine doar progesteron este cel mai des folosita metoda contraceptiva de urgenta. Pilula trebuie luata cat mai curand dupa raportul sexual neprotejat, daca se poate in 12-24 de ore, dar nu mai tarziu de 72 de ore, cand eficienta ei scade semnificativ.

Pilula de a cincea zi
Poate fi luata intr-un interval de cinci zile dupa un contact sexual neprotejat. Studiile arata ca eficienta ei este de 95% timp de cinci zile. Cu toate acestea, medicii recomanda ca pilula sa fie administrata in primele 12 ore si cel mai tarziu la 24-48 ore dupa raportul sexual neprotejat.

Steriletul
Inserat in maximum cinci zile dupa contactul sexual neprotejat, steriletul actioneaza precum un contraceptiv de urgenta. Avantajul fata de pilula este ca te va proteja de o sarcina nedorita pentru o perioada de cativa ani buni. Opteaza pentru dispozitivul intrauterin doar daca deja ai nascut si daca esti sanatoasa din punct de vedere genital!

De stiut
Pilula de a doua zi si cea de a cincea zi se folosesc numai in mod exceptional. In niciun caz nu se administreaza cu regularitate. Specialistii sustin ca se poate recurge la aceste pilule nu mai devreme de 5-6 luni de la o administrare anterioara.
Contraceptivele de urgenta (pilulele) inhiba ovulatia si previn fixarea oului, dar nu intrerup o sarcina deja instalata.

Sfatul specialistului
Dr. Corina Chisu,
medic primar obstetrica-ginecologie,
Centrul Medical Medsana

Ce efecte secundare poate avea pilula de a doua zi?
Efectele secundare utilizarii contraceptiei hormonale de urgenta variaza in functie de preparat, cele mai frecvente fiind reactiile gastrointestinale (dureri abdominale, disconfort abdominal, greata, varsaturi), ametelile, cefaleea, tulburarile de dispozitie, durerile premenstruale, durerile de sani, sangerarile intermenstruale, intarzierea menstrei si sarcina extrauterina

Sursa: Sanatatea de azi