Ecografia este o investigatie imagistica prin care se pot vizualiza diferite structuri cu ajutorul ultrasunetelor. Este o metoda de diagnostic rapida, neinvaziva si nu foloseste radiatii. Cu ajutorul ecografiei pot fi depistate modificari la nivelul structurii organelor interne.
Deoarece imaginile cu ultrasunete sunt capturate in timp real, se pot vizualiza in cadrul acestei investigaţii structura si miscarea organelor interne ale corpului. Examenul ecografic poate diagnostica o varietate de afectiuni si poate evalua deteriorarea organelor in urma unor boli preexistente. Ecografia este o modalitate utila de a examina multe dintre organele interne ale corpului, printre care:
inima si vasele de sange, inclusiv aorta abdominala si ramurile sale majore
ficatul
vezica biliara
splina
pancreasul
rinichii
vezica urinara
uterul, ovarele si fatul la femeile gravide
ochii
tiroida si glandele paratiroide
scrotul (testicule)
Cum ne pregatim inainte de a merge la ecografie?
In vederea obţinerii de rezultate concludente, se recomanda respectarea urmatoarelor conditii:
– cu cel puţin 6 ore inainte de examinare nu se mananca;in acest interval nu se consuma cafea sau alte bauturi care conţin cafeina sau cacao (aceste lichide contracta vezica biliara, facand-o mai greu vizibila).
– cu o ora inainte de efectuarea investigaţiei se consuma lichide (apa plata sau ceai), fara a se merge la toaleta ulterior (pentru o buna vizualizare a organelor din abdomenul inferior, este obligatoriu ca vezica urinara sa fie plina; in felul acesta, sunt indepartate gazele din jurul vezicii urinare, facand posibila examinarea organelor genitale interne in conditii optime – uter, ovare, respectiv prostata).
– in ziua premergatoare investigatiei nu se consuma bauturi carbogazoase, fructe sau legume proaspete (consumul acestora induce o stare de meteorism abdominal sau balonare, care limiteaza buna vizibilitate a organelor abdominale).
Beneficii vs riscuri
BENEFICII
scanarea cu ultrasunete este o procedura neinvaziva (fara ace sau preparate injectabile) si este, de obicei, nedureroasa
ecografia este disponibila pe scara larga, usor de utilizat si mai puţin costisitoare decat alte metode imagistice
imagistica cu ultrasunete nu foloseste radiaţii ionizante
scanarea cu ultrasunete ofera o imagine clara a ţesuturilor moi care nu pot fi vizualizate prin intermediul altor metode imagistice: mamografie, radiografie, CT
examenul ecografic nu are efecte adverse si poate fi repetat ori de cate ori este necesar, in cazul in care este indicat de medicul curant
ecografia este modalitatea imagistica preferata pentru diagnosticul si monitorizarea femeilor gravide si a fatului
examenul ecografic ofera imagini in timp real
RISCURI
Examenul ecografic nu are contraindicaţii si este recomandabil sa se efectueze cel puţin de 1-2 ori pe an.
RETINETI !
Ecografia masoara organele, arata forma lor, dar nu da informaţii si despre functionarea lor. De aceea, de cele mai multe ori, diagnosticul se stabileste tinand cont si de alte examene sau analize de laborator.