De ce sa crezi in Mos Craciun

Nu, nu mi s-a acrit de prea mult bine – cum zic oamenii mari atunci cand un alt om mare, perfect normal, face gesturi necugetate. Vreau sa cred din nou in Mos Craciun! Dar aici nu-i vorba de un batranel viguros si grasun care face rost de cadouri pentru toata lumea; si nici despre vacanta de iarma in care sa stam din plin prin magazine si la mese incarcate. De data asta, eu am treaba cu ideea de Mos Craciun, oricum ar fi el imbracat si oricare ar fi marca de sanie pe care-o conduce.
Sa-l vizualizam mai putin si sa-l simtim mai mult!

Schimbarea incepe cu tine
Am intrebat un psiholog ce ar insemna, pentru un adult cu toti boii la domiciliu sa creada in Mos Craciun. Iar raspunsul mi-a aratat ca mai este o sansa sa-i dam voie copilului din noi sa iasa la suprafata: “La nivel rational, nu am avea de ce “sa credem” in Mos Craciun, mai ales in cunostinta faptului ca este un personaj refabricat de o companie de bauturi racoritoare. La nivel emotional insa, am putea avea aceasta credinta daca am da voie partii noastre mitice sa iasa la iveala”, explica psihologul Lorena Lucian. Si, dat fiind ca lumea copiilor este in general dominata de fantastic si de personajele acestuia, iata cum ne-am putea improspata firea prin aceasta dorinta de a crede in Mosu’.

O idee ar fi sa ne transformam in Mos Craciun pentru cel de alaturi, oricat ar fi acesta de mare sau neascultator. “Fii schimbarea pe care vroiai sa o vezi in lume”, zice Mahatma Gandhi. Incepe sa crezi in Mos Craciun, iar realitatea din jurul tau se va schimba in mod fantastic, influentata de spiritul sarbatorilor.

Caracter de Mos
Ma intorc la intrebarea mea de la inceput: de ce sa crezi in Mos Craciun? Pana la urma, este un concept bun, care se traduce in trasaturi de caracter benefice, foarte potrivite pe un nou inceput, asa cum iti propui sa ai la trecerea dintre ani:

– generozitatea, cand crezi in Mosu’, dorinta de a primi cadouri se impleteste cu placerea de a le face bucurii celor din jur. Vrei sa imparti cu toata lumea acest sentiment cald, iar oferirea de daruri este gestul care-l defineste cel mai bine.
– optimism: cand crezi in Mosu’, stii ca, fie viscol, fie hornul prea stamt, el tot va aparea, metaforic, desigur. Credinta aceasta se traduce (in cazul unui adult) in convingerea ca totul va fi bine, ca problemele se vor rezolva pana la urma, ca ai un inger pazitor.
– incredere in oameni: cand crezi in Mosu’, crezi in semenii tai. Cand iti deschizi inima spre o credinta atat de plina de candoare si speranta in bine, n-o poti face pe o insula emotionala, la tine acasa, izolata de lume. Ideea de Mos Craciun o implica pe cea de familie, de prieteni, de relatie interumana plina de armonie.

Mosu’ iti vine in ajutor
Exista momente de cumpana in care sa crezi in Mos Craciun inseamna sa te bazezi pe sentimente care duc spre un inceput nou.

“Vreau sa cred ca Mos Craciun” inseamna ca o sa ma las cuprins(a) de atmosfera de poveste care are conotatii emotionale pozitive, chiar melancolice; as aluneca in lumea copilariei plina de bucurie, curiozitate si entuziasm. As integra in momentul prezent un amestec de amintiri agreabile, petrecute alaturi de persoane dragi care, poate, astazi nu mai sunt alaturi de mine fizic, dar vreau sa le pastrez pentru totdeauna in suflet.”

 

Lorena Lucian
Psiholog
Centrul Medical Medsana

 

SURSA: Femeia