Dreptaci sau stangaci

Lateralizarea creierului are loc in jurul varstei de patru-cinci ani, concomitent cu finalizarea repartizarii functiilor organismului in cele doua emisfere. Cercetarile arata ca atunci cand o persoana prezinta preferinta pentru mana dreapta, emisfera stanga este cea dominanta si invers. In lume, aproximativ 83% din oameni sunt dreptaci, 14% sunt stangaci si 3% ambidextri.

Etape de dezvoltare
In jurul varstei de patru-cinci luni, copilul are tendinta de a apuca jucaria cu mana care se afla pe aceeasi parte: daca jucaria e pe partea lui dreapta, o va lua cu dreapta. Abia la noua luni, acesta isi misca mainile transversal, acesta fiind primul semn de dezvoltare a lateralitatii. La doi ani, lateralizarea poate fi observata si la picioare, urechi si ochi.

Logic sau creativ
Fiecare emisfera a creierului controleaza diferite tipuri de gandire. De exemplu, o persoana care manifesta preferinta pentru folosirea partii drepte a corpului (mana, ochi, ureche, picior) are dominanta emisfera stanga, considerata adesea mai logica, analitica, obiectiva. Astfel, daca puiul tau prefera sa foloseasca mana dreapta inseamna ca este o persoana pragmatica, care gandeste logic, practic si la obiect, caruia ii place matematica si se adapteaza usor oricarei situatii. Daca este stangaci, inseamna ca foloseste emisfera cerebrala dreapta si este mai intuitiv, pune pret pe fler si se lasa condus de sentimente, nu de ratiune. E creativ, romantic, sensibil si visator.

Ce este de facut
Din motive culturale sau religioase, stangacii erau considerati anormali, insa in prezent atitudinea s-a schimbat, acestia fiind priviti astazi ca perfect normali.
Incurajeaza-ti copilul sa foloseasca exact mana pe care o prefera pentru ca, altfel, pot aparea confuzii. De exemplu, multi copii stangaci obligati sa scrie cu dreapta nu reusesc sa invete sa scrie, apar diferite tulburari cum ar fi disgrafia sau dislexia, dar si dezorientarea spatiala. Este necesar sa intelegi ca actiunile motorii de mare finete sunt controlate de creier, deci e absurd sa ii interzici copilului tau utilizarea mainii stangi.

Experimente
Este posibil sa verifici preferinta copilului tau pentru folosirea unei anumite parti a corpului cu ajutorul catorva jocuri facute zi de zi:
• indeamna-l sa urce scarile si vezi cu ce picior incepe
• da-i o minge si fii atent cu ce picior loveste
• ofera-i un ochean si urmareste la ce ochi il duce
• invita-l sa asculte ticaitul unui ceas si vezi la ce ureche il duce
In cazul in care gesturile sunt facute intotdeauna cu aceeasi parte a corpului, sansele sunt suficient de mari ca lucrurile sa ramana neschimbate.

Sfatul medicului

Persoanele cu care am vorbit legat de acest lucru si care au fost fortate sa scrie cu dreapta au spus (ca trasatura comuna) ca le este greu sa isi dea seama care este stanga sau dreapta. Apar niste probleme de orientare in spatiu, deoarece au fost obligate sa faca ,,altfel decat le vine natural sa faca”. E bine sa ii dai unui copil stangaci sa apuce (un creion, o minge), sa se joace si sa foloseasca ambele maini, dar nu sa il fortezi. Organismul se adapteaza oricum, la fel ca si creierul, dar ar fi bine sa ascultam ce spun cei in cauza, adica sa ii lasam sa isi manifeste abilitatile cu care s-au nascut, incurajandu-i doar si ajutandu-i sa-si foloseasca si cealalta mana.

Lorena Luchian,
psiholog si sofrolog,
Centrul Medical Medsana

Sursa: revista Mami
Link: http://web.mediaimage.ro/poze-articol-nou-mac?articol=6079115