Generatia copiilor digitalizati – interactiune responsabila cu tehnologia

Articol realizat cu sprijinul Lorenei Luchian, psiholog si sofrolog, Centrul Medical Medsana

Jocurile pe tableta reprezinta activitati care sunt la indemana tuturor si fac parte din viata copilului din ziua de astazi. Traim in lumea tabletelor, a jocurilor, a smartphone-urilor si a video-urilor; acestea sunt elemente reale care ne inconjoara iar copiii de astazi, spre deosebire de parintii lor, au nimerit intr-o lume diferita, tehnologizata, pe care nu avem cum sa o ignoram. Si poate ca acesta este farmecul evolutiei lumii in care traim.

Ca parinte, este esential sa gasesti echilibrul, astfel incat sa nu neglijezi latura umana, parinteasca, lasand copiii sa traiasca in lumea virtuala mai mult decat trebuie. Jocurile pe tableta si uitatul la desene reprezinta doar o mica parte dintre activitatile in care copilul trebuie sa fie angrenat (fara sa omitem si latura pozitiva a acestora).

Dupa cum spune Dr. Margareta Cosurba, medic primar neurolog, „Jocurile video au efecte benefice si nefaste asupra creierului copiilor. Efectele benefice, prin repetitivitatea jocurilor, sunt acelea ca ii invata pe copii sa faca mai multe lucruri in acelasi timp, dezvolta capacitatea asociativa si formeaza conexiuni stabile intre zonele din creier folosite mai des (de exemplu zona vizuala si motorie). Se adauga beneficiile educative si informationale, daca jocurile sunt alese si supervizate de parinti.”

Dar ce putem face noi ca parinti sa nu ii abandonam pe copii la tableta? Cel mai rapid si mai adecvat raspuns ar fi acesta: ofera atentie copilului tau. Eu cred ca parintii stiu ce trebuie sa faca. Mai ramane doar de pus in aplicare.

Copilul are nevoie de atentia ta, intr-o proportie cat mai mare. „Da` este destul de greu”, vei spune. Sigur ca e greu, pentru ca sunt lucruri multe de facut, n-ai chef, n-ai timp, esti obosit/a… Si atunci este mai „usor” sa-ti lasi copilul in fata televizorului sau sa se joace cu tableta, astfel incat sa-ti poti desfasura activitatile in liniste, sa finalizezi tot ce ai de facut. Dar ai grija sa nu devina un obicei.

Copiii sunt activi, vor sa se joace, sunt dinamici si curiosi. Este de datoria ta ca parinte sa petreci timp de calitate cu el. Nu cu un ochi la televizor si cu unul la copil. Tu trebuie sa te asiguri ca i-ai oferit zilnic copilului tau, macar cate o ora, „portia” de atentie activa. Sa-l asculti, sa te joci, sa vorbesti cu el, sa FII cu el. Mie imi place analogia cu paharul. Copilul trebuie sa aiba paharul plin de atentia si iubirea ta. Fii atent/a ca paharul sa fie plin. Vei sti ce trebuie sa faci, plus ca si copilul are metodele lui sa te atentioneze.

Prezenta si interactiunea umana este cea mai favorabila din toate punctele de vedere. Si sunt nenumarate modalitati de a umple timpul copiilor astfel incat sa se dezvolte benefic si armonios: activitati sportive, artistice, joaca si timpul petrecut cu alti copii de aceeasi varsta,  activitati intelectuale, inclusiv jocurile care includ parintii sau alti membri ai familiei. Pe de alta parte, nici tie, ca parinte, nu-ti strica sa te joci putin.

Televizorul si desenele animate ofera imagini gata preparate (la fel si adultilor), in detrimentul cititului, de exemplu, care stimuleaza creierul, imaginatia si creativitatea. De aceea este important sa nu lasi copilul prea mult in fata televizorului si sa fii ghidat de bunul simt.

Imagineaza-ti ca esti copil. Ce ti-ai dori cel mai mult? Cum erai tu cand erai copil? Ce-ti lipsea?

Dincolo de activitati si jocuri, latura emotionala, afectiva, iubirea si acceptarea neconditionata sunt ingredientele de care are nevoie fiecare copil.

Daca el are parte de atentia ta, nu se va duce la tableta. Dar daca vine catre tine si nu are „audienta”, adica nu-i oferi atentie, se va duce sa-si ocupe timpul cu altele: posibil jocurile pe telefon sau tableta.

Ia in considerare faptul ca: „Este foarte important ca jocurile sa nu contina violenta, efectul violentei asupra unui creier in formare, mai ales la varsta critica a pubertatii fiind cu impact mai mare. Trebuie controlata cu mare atentie durata zilnica a jocului video, pentru ca prezentarea bidimensionala a lumii virtuale si lipsa interactiunii cu viata reala duc in timp la tulburari de comportament – efect al modificarii perceptiei asupra mediului inconjurator. Trebuie sa stim ca copiii nu au o perceptie corecta a trecerii timpului. Jocul prelungit, pe langa afectarea pozitiei coloanei si a vederii, duce la obezitate (lipsa miscarii si mancatul in timpul jocului), la izolare, agresivitate, tulburari de somn, scaderea atentiei si a capacitatii de invatare”, spune Dr. Margareta Cosurba, medic primar neurolog

Asadar, asuma-ti rolul de parinte, fii acolo pentru copilul tau, el are nevoie de tine mai mult decat de jocuri si televizor.