Hernia ombilicala

Hernia ombilicala reprezinta exteriorizarea partiala sau totala de grasime sau organe din cavitatea abdominala, la nivelul ombilicului (buricul) secundar largirii inelului ombilical.

Hernia ombilicala la gravide apare ca urmare a cresterii presiunii intraabdominale in conditiile unui perete abdominal cu rezistenta scazuta determinata de calitatea slaba a tesuturilor. Factorii favorizanti sunt: rahitismul si denutritia prin compromiterea calitatii structurilor musculare si conjunctive ale peretelui abdominal, obezitatea, tusea si constipatia cronica prin cresterea presiunii intraabdominale, sarcinile multiple prin slabirea peretelui abdominal, discolagenozele in care tesutul conjunctiv este de calitate inferioara, bolile consumptive ce afecteaza troficitatea peretelui abdominal. Semnele clinice pot sa fie evidente inca dinainte de sarcina sau pot sa apara in timpul sarcinii. Hernia ombilicala necomplicata se poate manifesta silentios cu dureri abdominale reduse aparute dupa efort fizic sau ortostatism prelungit. La examinarea abdomenului pseudo-tumorala de marime variabila acoperita cu tegument destins, semitransparent sau violaceu, cu consistenta inegala, sensibila la palpare, care este total/partial reductibila. Sacul herniar poate contine epiploon, intestin subtire si mai rar colon sau stomac.

Hernia ombilicala mica, necomplicata, in care ombilicul este inlocuit de o formatiune rotundovulara, de consistenta elastica usor de redus si care se reface rapid cand creste presiunea intraabdominala. Hernia ombilicala mare, veche este greu de redus, ombilicul apare deplisat, iar muschii drepti abdominali sunt departati fata de linia mediana (diastazis).

Herniile ombilicale, in special cele mari, evolueaza rapid si se complica frecvent cu: ocluzie intestinala, epiploita herniara, peritonita herniara, torsiuni intrasaculare, complicatii cutanate (eczeme, intertrigo, ulceratii, limfangite) si uneori rupturi spontane ale sacului herniar cu evisceratie.

Prin cresterea presiunii intraabdominale, prin distensia peretelui adbdominal si diastazisul muschilor abdominali in sarcina, hernia ombilicala devine manifesta clinic, sacul herniar creste in dimensiuni si evolueaza mai rapid spre complicatii.

Hernia ombilicala necomplicata in sarcina se monitorizeaza clinic si se trateaza chirurgical dupa nastere. In cazul in care apar complicatii, in functie de gravitatea lor si de varsta de sarcina, fie se trateaza conservator, daca se poate temporiza interventia chirurgicala pana dupa primul trimetru de sarcina sau dupa nastere, fie se intervine chirurgical de urgenta, cand complicatia pune in pericol viata mamei.

Dr. Corina Chisu,
Medic Primar Obstetrica-Ginecologie,
Centrul Medical Medsana

Sursa: Super Bebe
Programeaza-te la un consult