Lectia de anatomie

Spermatozoidul fecundeaza ovulul, urmeaza procesul de implantare in endometru si dezvoltarea sarcinii in uter pe o perioada de noua luni. Ar fi ideal ca pentru toate femeile sa se intample lucrurile atat de simplu, doar ca, uneori povestea este mai complicata de atat. Iata unde se pot impotmoli lucrurile:

1. La inceputul intregului proces, este nevoie ca sperma sa fie buna. Asta inseamna ca este nevoie de un numar suficient de spermatozoizi pentru ca macar unul din cateva milioane sa ajunga sa fecundeze ovulul. Unii spermatozoizi ajung la ovul in numai 45 de minute, altora le ia mai bine de 12 ore. De aceea, unele dintre primele teste care se fac atunci cand cuplul nu poate concepe pe cale naturala sunt spermograma si spermocultura, pentru a testa daca materialul genetic al barbatului este in regula. Sunt doua analize neinvazive, dar importante pentru mersul ulterior al lucrurilor.

2. Apoi este important ca spermatozoidul sa aiba ce sa fecundeze. Pentru asta, e nevoie ca femeia sa ovuleze. Ovulatia poate fi impiedicata de mai multe lucruri. Doua dintre cel mai des intalnite cauze sunt ovarele polichistice, o afectiune destul de comuna, cu care se confrunta un sfert din femeile aflate la varsta fertila, si chisturile de endometrioza. Ambele impiedica ovulatia sa aiba loc – uneori in fiecare luna, alteori ea poate lipsi cu totul. Ambele afectiuni pot fi diagnosticate cu ajutorul ecografiei abdominale sau transvaginale si pot fi tratate medicamentos sau cu ajutorul operatiei, in functie de gravitatea problemei.

3. Pentru a ajunge la ovul, spermatozoidul trebuie sa treaca prin trompele uterine. Dar pentru a putea sa le traverseze, este clar ca acestea trebuie sa fie permeabile. Impermeabilitatea trompelor uterine este una din principalele cauze de infertilitate la femei. Daca trompele sunt impermeabile, ovulul si spermatozoidul nu se vor intalni, iar fecundarea nu are cum sa aiba loc. Un motiv de impermeabilitate a trompelor este hidrosalpinxul – acumularea de lichid intr-una din trompe sau in amandoua, O femeie fara trompe uterine sau care le are impermeabile nu va putea concepe pe cale naturala, dar poate sa ramana insarcinata cu ajutorul procedurii de fertilizare in vitro.

4. Chiar daca ovulul se intalneste cu spermatozoidul, lucrurile nu inseamna ca se termina cu bine aici. Odata ce are loc fecundarea, este nevoie ca endometrul sa aiba grosimea potrivita pentru implantare. Daca endometrul este prea subtire sau prea gros, embrionul rezultat in urma fecundarii nu se va putea implanta si nu se va putea dezvolta o sarcina.

5. Cavitatea uterina trebuie sa fie libera pentru a putea sustine cu bine o sarcina care sa se dezvolte normal, adica nu ar trebui sa existe fibroame uterine sau polipi care sa stea in calea dezvoltarii unei sarcini normale. Daca exista astfel de impedimente, sarcina este posibil sa se opreasca din evolutie, mai cu seama daca fibromul uterin este prost plasat.

6. Si varsta joaca un rol important! Cu cat mai devreme vreti sa concepeti un copil pe cale naturala, cu atat sunt sanse pentru o sarcina obtinuta mai repede si fara probleme!

Sfatul medicului
Procesul prin care ia nastere embrionul este complicat, dar deosebit de interesant si de frumos in acelasi timp. O mare parte dintre probleme pot fi rezolvate sau preintampinate daca orice femeie, inainte de a ramane insarcinata, consulta un medic ginecolog care sa ii recomande un set de analize de baza in astfel de cazuri.: un profil hormonal complet, o ecografie transvaginala, o analiza CA 125 pentru depistarea preliminara a endometriozei.

Dr. Andreas Vythoulkas,
medic obstetrica-ginecologie, cu specializare in infertilitate
Centrul Medical Medsana


Sursa: revista Mami