Medicamentele si sarcina

Sarcina este o perioada extrem de frumoasa, dar delicata in acelasi timp. Cel mai important lucru pe care il ai de facut este sa urmezi cu strictete sfaturile pe care le primesti de la medicul ce iti urmareste sarcina si sa nu iei decizii de capul tau. Multe dintre ele, mai ales cele care privesc medicatia in timpul sarcinii, pot avea repercusiuni grave.

Banale odinioara, periculoase acum
Medicamente pe care le iei fara niciun fel de problema atunci cand nu esti insarcinata pot fi acum periculoase. Antiinflamatoarele sunt interzise. Consumul lor poate provoca avort spontan. Una dintre perioadele in care consumul medicamentelor este cel mai periculos este primul trimestru, cand se formeaza organele si membrele fatului si cand consumul de medicamente nepermise poate duce la defecte congenitale sau chiar la avort spontan.
Daca te confrunti cu raceli usoare, dar suparatoare, poti apela la ceaiuri, cura de citrice, vitamina C naturala si usoare medicamente homeopate, care nu au niciun fel de efecte adeverse in timpul sarcinii.
Cat despre suparatoarele dureri de cap, e posibil sa ai voie paracetamol, dar si acesta numai dupa ce ti-ai consultat medicul curant. Daca raceala se transforma in gripa, iar durerea de cap in migrena, trebuie sa consulti medicul care urmareste sarcina.

Inainte si dupa
Exista femei care urmeaza tratamente, inainte de a ramane insarcinate, pentru diferite afectiuni cronice. Intr-o astfel de situatie trebuie anuntat medicul ginecolog. Sunt medicamente compatibile cu sarcina, iar unele tratamente chiar trebuie urmate, pentru ca intreruperea lor este mai periculoasa decat continuarea tratamentului. De asemenea, exista posibilitatea aparitiei unor afectiuni chiar in timpul sarcinii, care sa necesite tratament. Acesta va fi insa personalizat, numai la indicatiile medicului. Una dintre cele mai frecvente afectiuni care apare in timpul sarcinii este infectia urinara, care necesita tratament, chiar cu antibiotic. Si da, exista antibiotice permise in sarcina, dar numai dupa ce a fost depasita o anumita varsta a fatului si, din nou, numai dupa ce medicul curant ia decizia ca este absolut necesar.

Suplimente numai la recomandare
Cel mai cunoscut supliment recomandat inainte de a ramane insarcinata este acidul folic, absolut necesar pentru o sarcina normala si fara probleme. Dupa ce ai ramas insarcinata, este posibil ca medicul sa iti recomande suplimente de fier, calciu, sau alte minerale in functie de rezultatul analizelor efectuate in primul trimestru de sarcina. Acestea trebuie luate doar la recomandarea medicului.

Sfatul medicului
Este important de stiut ca fiecare sarcina este unica. Ce se potriveste unei paciente nu este bun pentru alta. Tratamentul care face bine unei femei insarcinate poate fi extrem de daunator alteia, care poate avea afectiuni incompatibile cu acel tratament. Exista si tratamente permise in sarcina, exista antibiotice care se pot lua in anumite cazuri, dar numai dupa ce este facuta o evaluare atenta a starii de sanatate a pacientei.

Dr. Andreas Vythoulkas,
medic obstetrica-ginecologie, cu specializare in infertilitate,
Centrul Medical Medsana

Sursa: revista Mami