Prima intalnire la a doua tinerete

Daca nu te retragi la vreo manastire, n-ai de ce sa-ti petreci a doua … tinerete singura si trista. Joaca din nou la bursa relatiilor! O sa castigi experienta pana ce insfaci potul cel mare.

Daca ai aduna un grup de oameni de ambele sexe si varste cat mai diferite si le-ai cere sa deseneze o “prima intalnire”, ai observa ca subiectii din majoritatea tablourilor sunt tineri. De parca o astfel de situatie (prima intalnire) poate avea loc numai in anii de plina putere dintre adolescenta si varsta mijlocie. De ce nu le da nimeni o sansa (si o vorba de incurajare) doamnelor peste 45-50 de ani ca sa isi gaseasca jumatatea? Lucrurile nu sunt deloc mai complicate decat in cazul primelor intalniri. Din contra, ai parte de a doua sansa la fericire, pe care poti s-o fructifici din plin, beneficiind de experienta acumulata. Cu alte cuvinte, ai obtinut arma pe care ti-ai dorit-o toata viata: “mintea cea de pe urma”.

Cu pasi mici spre marea fericire
La varsta asta (care nu este inaintata, e doar plina de intelepciune), le-ai vazut si le-ai trait pe toate, ce sa te mai sperie in dragoste? Daca in tinerete nu stateai pe ganduri, iar spontaneitatea cantarea greu in procesul tau decizional, acum intorci orice pe toate partile inainte de a lua o hotarare. “La a doua tinerete, ai deja o istorie relationala, ai acumulat un bagaj de experiente prin prisma carora procesezi ce se intampla acum”, spune psihologul Lorena Luchian. Asta e insa o arma cu doua taisuri: te ajuta sa te hotarasti mai repede, dar te face sa ratezi multe oportunitati din cauza ca nu vrei sa-ti folosesti filtrele intr-un mod mai maleabil. Iata cativa pasi care te vor ajuta sa parcurgi in siguranta acest capitol pe care-l credeai incheiat cu mult timp in urma!

Hotaraste-te ca asta vrei! Odata stabilit acest aspect, parca si astrele se aliniaza ca sa te ajute. Serios acum, decizia in sine de a sonda piata relatiilor sentimentale este una foarte importanta si dificil de luat de o femeie de varsta a doua, care pune mult pret pe gura lumii si mai ales a rudelor. O hotarare in care crezi este lesne de argumentat in fata celorlalti (daca tot mai simti nevoia asta) si e mult mai usor de dus la indeplinire. Numai tu poti transforma posibilitatea in realitate!

Iesi din zona de confort! Tabieturile si automatismele iti guverneaza viata, iar cu ajutorul lor ti-ai creat asa-numita zona de confort in care detii controlul asupra a tot ce se intampla. Ca sa experimentezi lucruri noi, trebuie sa-ti dai voie sa parasesti acel perimetru securizat pe care l-ai construit. Tradus in termeni de “prima intalnire”: accepta sa te vezi cu un barbat care nu poarta culoarea de par, pantofi sau masina “care trebuie”. Sau cu altul care te duce in locuri mai putin conventionale pentru tine. Nu e prea tarziu sa traiesti aventura!

Ai incredere in tine!
In experienta pe care ai acumulat-o, in personalitatea modelata de-a lungul vietii, in tot ce reprezinti. “O femeie aflata la a doua tinerete se cunoaste mai bine, este mai realista, iar prin prisma experientei si maturizarii, observa mult mai usor minusurile si plusurile. Mergi cu inima deschisa la prima intalnire, ai incredere in tine si fii tu insati”, te sfatuieste psihologul. Cat despre parerea pe care o ai despre felul in care arati acum, spune-ti asa: “El ma vede pentru prima data, nu are cu ce compara. Si apoi, am multe de oferit!”

Comunica-i ce-ti doresti!