Prostata si problemele ei

Prostata este o glanda de marimea unei castane si se afla in partea de jos a vezicii urinare, inconjurand uretra, prin intermediul careia se elimina urina. Impreuna cu glandele bulbouretrale, veziculele seminale si ampulele diferentiale, prostata face parte din glandele sexuale accesorii, secretia lor constituind o parte importanta a ejaculatului. Functia principala a prostatei este de a secreta un fluid special care, impreuna cu spermatozoizii si cu lichidul culelor seminale, este eliminat in canalul urinar sub forma de sperma in timpul actului sexual. Plasma seminala produsa de aceste glande contine, intr-o concentratie semnificativa, o serie de substante biologic active.

Teste necesare
Cele mai comune investigatii pentru determinarea afectiunilor prostatei sunt:

 • tuseul rectal
 • ecografia transabdominala a prostatei
 • dozarea PSA-ului seric (PSA-ul este cel mai valoros marker din biologia umana, este o proteina produsa aproape exclusiv in celulele epiteliale ale prostatei)

Valorile crescute ale PSA semnifica modificari in prostata cauzate de:

 • hiperplazia (adenomul de prostata)
 • cancer de prostata
 • prostatita (inflamarea prostatei)

 

De la 45 de ani, prostata incepe sa se mareasca
Acest lucru se intampla in cazul tuturor barbatilor. Daca se mareste mult, reduce diametrul uretrei, deoarece o preseaza si jetul urinar devine mai slab, iar urinarea dureaza mai mult.

Aceste simptome se pot intalni si in cazul unor prostate de dimensiuni mijlocii. O astfel de stare se numeste hiperplazie prostatica benigna, care nu este cancer si nici nu evolueaza catre cancer, cu toate ca cineva poate sa le aiba pe amandoua in acelasi timp. Deci, o marire a prostatei si o schimbare a jetului urinar nu inseamna neaparat ca aveti cancer de prostata.

De aceea, fiecare barbat peste varsta de 50 de ani trebuie sa fie consultat de medicul urolog, o data pe an, pentru a face testul PSA (dozarea serica a antigenului specific prostatic), dar si pentru sfaturi si ajutor in caz de hiperplazie prostatica benigna.

Simptome
Simptomele care se manifesta mai frecvent in cazul hiperplaziei prostatice benigne sunt:

 • urinarile frecvente
 • jetul urinar slab
 • urinarile frecvente si in timpul noptii
 • dificultatea de ,,pornire” a urinarii dimineata
 • blocajul urinar (pacientul nu poate sa urineze)

Persoanele afectate de hiperplazia prostatica benigna
Hiperplazia prostatica benigna apare la unul din doi barbati cu varsta de peste 60 de ani. Simptomele bolii se agraveaza odata cu inaintarea in varsta, ajungand sa preocupe aproape 80% dintre barbatii cu varsta de 60-80 de ani.

Cum constata medicul ca prostata este marita
Metoda principala pe care o foloseste medicul este examenul digital rectal (tuseu rectal). Examenul nu este dureros, creeaza doar o mica stare de disconfort pacientilor. Acest examen ofera medicului posibilitatea de a estima marimea prostatei si a constata daca prezinta tumori sau o consistenta neregulata.

O alta investigatie importanta (nedureroasa) este ecografia abdominala sau rectala care, in coroborare cu tuseul rectal, ofera o imagine clara a starii in care se afla prostata.

Optiuni terapeutice
Dupa ce medicul urolog stabileste diagnosticul de hiperplazie prostatica benigna, va alege si tratamentul corespunzator. Acesta poate alege una dintre urmatoarele metode:

 • supravegherea atenta a evolutiei
 • tratament medicamentos
 • tratament chirurgical

In concluzie, hiperplazia prostatica benigna este o conditie obisnuita pentru barbatii de peste 50 de ani. Nu ameninta viata dar afecteaza semnificativ calitatea vietii pacientului si a celor din jurul sau.

Cancerul de prostata
In majoritatea cazurilor, cancerul de prostata are simptome asemanatoare cu adenomul de prostata, ceea ce indreapta atentia medicului catre o suferinta a prostatei. Adenomul de prostata este una dintre cele mai comune patologii ale barbatilor trecuti de 50 de ani. Cele mai importante metode de diagnostic ale cancerului de prostata sunt: PSA-ul seric, tuseul rectal, fosfataza alcalina prostatica, ecografia transrectala cu punctie ecoghidata multipla.

Singura explorare care stabileste diagnosticul cu certitudine in cancerul de prostata ramane examenul microscopic al tesutului prostatic obtinut prin punctie-biopsie prostatica. Adoptarea unei atitudini terapeutice este legata de rezultatul acestui examen.

 

De retinut

 • hiperplazia prostatica benigna NU evolueaza spre cancer
 • hiperplazia prostatica benigna NU inseamna ca aveti mai multe sanse de a avea cancer
 • un barbat poate sa aiba, in acelasi timp, si o marire a prostatei si cancer
 • hiperplazia prostatica benigna NU influenteaza capacitatea sexuala a pacientului
 • PSA-ul este recomandat a fi efectuat de barbati incepand cu varsta de 40 de ani

 

Dr. Konstantinos Vakalidis
Medic specialist urolog
Centrul Medical Medsana
Sursa:
revista Farmacia ta