Psihoterapia iti reda fericirea

Ranile sufletului nu sunt tratate cu tot atata grija precum cele ale trupului, dar ca si acesta din urma, se agraveaza si ne imbolnavesc.

Cand avem de-a face cu dureri de spate, migrene sau alergii, nu ne sfiim sa mergem la medicul specialist si nici sa apelam la terapii complementare precum acupunctura sau biorezonanta.

Nu la fel stau lucrurile daca ne simtim doborati de tristete, dominati de diverse obsesii sau asaltati de ganduri negre, care ne debusoleaza tot mai mult pe zi ce trece. In loc sa cerem ajutor, preferam sa ignoram problemele, sperand ca vom reusi sa le depasim singuri. Nu intotdeauna se intampla asa.

Psiholog versus psihiatru
Conceptia conform careia doar persoanele cu probleme psihice grave au nevoie de ajutor specializat este total neadevarata. E drept, afectiunile nervoase serioase necesita tratament medicamentos de la psihiatru. In schimb, la psiholog sau psihoterapeut tratezi probleme de viata sau tulburari minore, prin simple discutii si strategii stiute de terapeut.

De ce sa mergi la terapie
Ei bine, nu pentru ca suferi de vreo boala, ci doar ca sa te cunosti si sa te controlezi mai bine, ca sa tratezi probleme de comunicare, stari de anxietate, gelozie sau pur si simplu ca sa gasesti solutii la probleme familiale. Mai multe ne spune Lorena Luchian, psiholog: ,,Putem sa apelam la un psiholog sau psihoterapeut din mai multe motive:

  • anumite simptome care ne creeaza disconfort, iar acestea pot fi extrem de variate: tulburari de somn, stare de neliniste, palpitatii, frici, tristete, diminuarea interesului sau placerii, ganduri negre, disconfort psihosomatic, tensiuni fizice care nu au cauze medicale;
  • suport pentru o problema/situatie cu care ne confruntam (terapie suportiva);
  • daca suntem stresati si dorim sa invatam sau sa practicam o metoda de relaxare;
  • probleme relationale;
  • de asemenea, psihoterapia este o alegere foarte buna atunci cand dorim sa apelam la o metoda de dezvoltare personala, sa avem o parere obiectiva asupra modului de a functiona sau daca vrem sa facem o schimbare pozitiva in viata (de exemplu, sa fiu mai calma, echilibrata, sa am o atitudine pozitiva, optimista, detasata).”

Cum te ajuta hipnoza
O practica psihoterapeutica este si hipnoza. Chiar daca poate parea inspaimantator gandul de a da voie cuiva sa-ti cunoasca cele mai intime ganduri, e bine sa stii ca in timpul sedintelor nu ti se cere sa spui sau sa faci vreun lucru contrar vointei tale. E vorba de tehnici de sugestionare, prin care se obtine relaxarea mentala profunda, sentimentele negative sunt alungate, iar terapeutul induce la nivelul subconstientului schimbari ale perceptiei pacientului asupra cauzei care i-a declansat problema. E buna in tratarea dependentelor, a complexelor de tot felul, a depresiei, anxietatii, disfunctiilor sexuale de natura psihologica, plus ca te ajuta sa slabesti daca mananci pe fond nervos.

Sfatul specialistului
Dr. Luchian Lorena,
psiholog si sofrolog,
Centrul Medical Medsana

De cate sedinte de terapie este nevoie pana la rezolvarea problemei cu care s-a prezentat pacientul?
Motivele care ne trimit la un psiholog sunt variate. De aceea, numarul sedintelor difera foarte mult. Exista terapii de durata scurta (aproximativ 15 sedinte), medie (circa 30 de sedinte), dar si terapii de lunga durata (peste 30 de sedinte). Psihoterapia ne ajuta sa atenuam anumite simptome, dar si sa devenim mai lucizi, sa ne imbunatatim calitatea vietii si a relatiilor.

Depresia, afectiune frecventa
Pierderea cuiva drag, un accident sau alte intamplari nefericite ne dau peste cap intreaga viata. Ce pare la inceput o stare proasta se agraveaza cu timpul, manifestandu-se prin pierderea proftei de viata si a capacitatii de munca, sentimente de inutilitate, oboseala, iritabilitate. Orice episod care dureaza mai mult de doua saptamani, in care ajutorul familiei si al prietenilor nu se dovedeste suficient, iar starea proasta afecteaza activitatile zilnice ale persoanei, nu trebuie neglijat si necesita ajutorul unui psihoterapeut.

Sursa: Sanatatea de azi