Semne timpurii care anunta Alzheimer

Alzheimer este o boala care afecteaza creierul, provocand un declin progresiv al functiilor mintale, dar si tulburari de comportament si personalitate. Pe masura ce boala avanseaza, activitatile de zi cu zi devin tot mai dificil de realizat. Boala nu poate fi vindecata, insa cu un tratament adecvat poate fi incetinit declinul mental.
Semnele care pot anunta boala pot fi:

  • pierderea memoriei: nu-ti amintesti ce s-a intamplat recent (de pilda, ce ai mancat dimineata sau ca te-ai intalnit cu vecina), uiti date si evenimente importante, te repeti des, de pilda pui aceeasi intrebare de mai multe ori, te bazezi tot mai mult pe ajutor din afara, ca sa nu uiti: notite, telefon, familie. Pierderile de memorie nu sunt consecvente: uiti azi numele patrupedului tau indragit, dar ti-l amintesti maine.
  • probleme cu limbajul: urmaresti greu o conversatie, uiti frecvent cuvinte simple, inlocuiesti cuvintele cu unele nepotrivite (in loc de periuta de dinti spui ,,spalator de gura”), ti se intampla des sa te opresti brusc in mijlocul propozitiei si sa nu mai stii ce sa spui.
  • banii iti dau de furca: in Alzheimer, primele schimbari de judecata implica de obicei banii. De exemplu, te incurci in calcule, nu reusesti sa tii evidenta cheltuielilor dintr-o luna, cheltuiesti nefiresc de mult, de pilda pe produse de la teleshopping, nu mai platesti facturile de la utilitati sau rata la banca…
  • obiecte ratacite: uiti deseori unde ai lasat un lucru sau altul, pui constant obiectele in locuri nepotrivite, ca de exemplu cheile in frigider sau pantofii in cosul de rufe, uneori ai dificultati in a recunoaste obiectele familiare: scaun, sapun, etc.
  • modificari de comportament: ai o reactie emotionala exagerata la o problema minora, de exemplu plangi in hohote, spargi obiecte sau injuri pentru ca partenerul a uitat sa cumpere paine. Desi erai calda si prietenoasa, esti tot mai des ursuza si prost dispusa, ai devenit suspicioasa, anxioasa, te superi usor. Dormi foarte mult, stai ore in sir la televizor sau zaci in fotoliu si nu vorbesti cu nimeni.

Daca apar tulburari de memorie ingrijoratoare, ar fi bine sa mergi la un medic neurolog , caci ele pot fi semne timpurii ale bolii Alzheimer. Pe de alta parte, insa, nu e cazul sa intri in panica: exista situatii in care problemele de memorie si confuzia nu sunt provocate de Alzheimer, ci au alte cauze, precum stres, depresie, administrarea unor medicamente, boli hepatice, tulburari tiroidiene, deficiente de folati si vitamina B12.

 

Sfatul medicului
Exista analize si investigatii care il ajuta pe medic sa depisteze boala Alzheimer?

Raspuns:
Pentru diagnosticul bolii Alzheimer se fac investigatiile uzuale de sange pentru excluderea altor boli care dau tulburari de memorie si care se pot corecta usor, se fac investigatii imagistice ale creierului, de regula tomografie computerizata sau RMN si teste psihologice care cuantifica si precizeaza natura deficientelor cognitive. Desigur, exista investigatii imagistice si de laborator cu specificitate crescuta, care nu se fac de rutina din cauza costurilor, a lipsei aparaturii respective, etc, dar posibilitatile pe care le avem in momentul de fata sunt suficiente pentru diagnosticul acestei maladii.

Dr. Margareta Cosurba
Medic primar neurologie
Centrul Medical Medsana