Sfaturi de la medicul ginecolog

Mi s-a depistat o malformatie uterina si o infundare a trompelor. De asemenea, am 3 rinichi functionali. Mi s-a recomandat operatia pentru uter si trompe. Ce riscuri exista?

Raspuns:
Specificarea malformatiei uterine de care suferiti este o informatie importanta pentru a putea evalua riscurile unei eventuale operatii. Cat despre desfundarea trompelor uterine prin intermediul laparoscopiei, s-a constatat ca nu este atat de utila, pentru ca trompele se pot reinfunda.
Daca doriti un copil si aveti trompele infundate, se recomanda fertilizarea in vitro.

 

Am auzit ca in sarcina, in timpul actului sexual, organele genitale femeiesti miros urat. Este adevarat si care ar fi cauza?

Raspuns:
In timpul sarcinii este modificata consistenta si cantitatea secretiilor, dar nu si mirosul lor. Orice miros diferit poate fi un semn de patologie si cel mai probabil este nevoie de consult medical pentru a vedea despre ce este vorba.

 

Sufar de constipatie de cativa ani si iau laxative. Problemele insa mi s-au accentuat in perioada sarcinii. Avand in vedere conditia mea din prezent mai pot continua tratamentul?

Raspuns:
Orice tratament pe perioada sarcinii trebuie verificat cu medicul ginecolog. Nu orice tip de laxativ este permis in sarcina. Consumati multe alimente care contin fibre, evitati consumul excesiv de carne si nu uitati de apa obligatoriu.

 

Am miopie si port ochelari cu dioptrii -4,25. Este posibil sa-i fi transmis miopia si fetitei mele in varsta de doi ani? Cand stim daca vede bine?

Raspuns:
Nu este obligatoriu sa transmiteti miopia copilului. Un control la medicul oftalmolog va va lamuri daca fetita dumneavoastra vede bine sau nu.

 

Am descoperit dupa o sarcina pierduta ca am anexita dreapta si uter retrovers. Sub tratament, ciclul s-a normalizat si am crezut ca am ramas insarcinata. Dupa 11 zile, a revenit menstruatia. Am sanse sa fac un copil?

Raspuns:
Niciuna dintre problemele specificate nu reprezinta motive de infertilitate.
Daca ati incercat de mai mult de un an sa faceti un copil, ar fi bine sa consultati un specialist in infertilitate care va poate recomanda analizele necesare pe care trebuie sa le faceti.

 

Dr. Andreas Vythoulkas,
medic specialist obstetrica-ginecologie cu specializare in infertilitate,
Centrul Medical Medsana

Sursa: revista Mamica de azi