Simptome cheie in bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces la nivel mondial. Simptomele sunt destul de nespecifice, variaza de la o persoana la alta si se pot instala brusc. Principalele boli cardiovasculare sunt: hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, infarctul miocardic, tulburarile de ritm, bolile valvulare.

Iata cateva din simptomele care ar trebui sa ne trimita la medic:

  1. Durerea toracica poate fi principalul simptom al infarctului miocardic. De regula apare la nivelul sternului cu iradiere in intreaga arie precordiala, gat, maxilar, brate. Poate fi descrisa ca o gheara, presiune, disconfort la nivelul pieptului, cu durata de cateva minute. Poate fi usor confundata cu afectiuni digestive sau dureri ale peretelui toracic. Exista si alte boli care se manifesta cu durere in piept (pneumonia, pericardita, criza de astm, disectia de aorta, atacul de panica etc.), astfel incat la orice durere care apare la nivelul toracelui, cu durata de cateva minute pana la cateva ore trebuie sa ne trimita la medic.
  2. Un alt simptom frecvent sunt palpitatiile, traduse prin resimtirea batailor inimii, uneori puternice sau neregulate, alteori ca o pauza in ritmul cardiac. Palpitatiile, de regula , sugereaza prezenta unei aritmii cardiace. Cel mai frecvent este vorba de extrasistole, dar pot fi si simptomul unei tahicardii supraventriculare sau fibrilatie atriala.
  3. Dispneea sau respiratia dificila poate fi simptomul unei boli cardiace sau pulmonare. Dispneea poate apare la eforturi mici sau chiar in decubit dorsal, bolnavul fiind nevoit sa doarma in pozitie semisezanda. Dispneea apare in insuficienta , boala cardiaca, boli valvulare, aritmii, pericardita.
  4. Ametelile sau vertijul pot apare in bolile cardiovasculare dar si intr-o serie de alte afectiuni( anemii, boli vasculare, diabet, boli tiroidiene, gastrointestinale, deshidratare ,infectii etc), astfel incat orice persoana care acuza episoade de ameteli trebuie sa consulte un medic pentru stabilirea diagnosticului corect.
  5. Sincopa, lesinul sau pierderea constientei, desi de cele mai multe ori nu are o cauza grava, poate indica boli cardiace, neurologice, vasculare sau metabolice. Sincopa cardiaca poate evolua spre moarte subita.
  6. Oboseala nejustificata, senzatia de sfarseala, somnolenta pot indica ,printre altele, boli cardiace cum ar fi insuficienta cardiaca sau boli coronariene.
  7. Tusea persistenta, respiratia suieratoare poate fi simptomul unei insuficiente cardiace.
  8. Greata, balonarea,arsurile epigastrice, lipsa poftei de mancare, desi sugereaza de obicei o boala digestiva, pot fi manifestari ale infarctului miocardic in special la femei.
  9. Transpiratiile reci pot fi semnul unei hipoglicemii dar si al unui infarct.

Avand in vedere multitudinea simptomelor bolilor cardiovasculare si nespecificitatea lor este bine sa apelam la medic in cazul prezentei lor. Persoanele cele mai expuse sunt cele cu dislipidemie, diabet zaharat, obezitate, cu antecedente familiale de boli cardiovasculare.

 

Dr. Daniela Burlacu, Medic Primar Medicina Interna, Centrul Medical Medsana