Tomografie in coerenţa optica (OCT) – un instrument modern de diagnostic in oftalmologie

OCT sau tomografia in coerenţa optica este un instrument modern de diagnostic pentru evaluarea bolilor de ochi, ce este utilizat in toate tarile din lume prin care se face o sectiune “in vivo” a structurilor retiniene cu o inalta rezolutie a imaginilor obtinute. Realizeaza o analiza calitativa si cantitativa a stratului fibrelor nervoase si a nervului optic, aducand astfel informatii extrem de utile pentru diagnostic si tratament.

OCT este utilizat la :

  1. Diagnosticarea bolilor de fund de ochi, adica a bolilor care pot modifica morfologia retinei, astfel incat sa fie urmata cea mai buna strategie terapeutica.
  2. Monitorizarea evolutiei bolii si verificarea raspunsului la tratamentul aplicat.

Cea mai frecventa utilizare a OCT este masurarea grosimii retinei. Are o contributie semnificativa in diagnosticul bolilor precum retinopatia diabetica, degenerescenta maculara senila si tromboza venoasa.

De exemplu, in cazul retinopatiei diabetice, examinarea prin OCT permite masurarea grosimii retinei si in consecinta, cuantificarea edemului macular, care este una dintre cauzele principae ale scaderii vederii la persoanele cu diabet. Astfel, OCT nu ajuta numai la diagnosticare ci si la evaluarea raspunsului la terapia aplicata.

In mod corespunzator, in cazul degenerescentei  maculare senile, in afara rolului de diagnosticare, indicatia cea mai importanta a OCT este exactitatea evaluarii raspunsului la tratament, pentru ca are capacitatea de a identifica modificarile patologice ale straturilor retiniene, de ex. prezenta lichidului intraretinian si modificari ale grosimii retinei.

Suplimentar, OCT contribuie la diagnosticul bolilor nervului optic, precum glaucomul : masurarea si analizarea rimului neuroretinian, analiza capului nervului optic. In final este util in probleme de diagnostic in neurooftalmologie.

Diversele sale utilizari ii confera posibilitatea de diagnostic la timp util dar si de monitorizare a raspunsului la tratament in cazul unor boli ce ameninta vederea.