Top mituri despre copii

Articol realizat de Dr. Ingrid Balan, medic specialist pediatru, Centrul Medical Medsana

Infasatul bebelusilor
Este benefic doar in primele zile de viata, in maternitate, pentru ca ii asigura un confort mai mare, il ajuta sa isi regleze mai bine temperatura corporala si e util in momentele de agitatie extrema. Se foloseste doar scutec de bumbac, nu din alte fibre textile care pot fi inhalate sau inghitite cu usurinta sau care pot irita pielea bebelusului. Daca nu este infasat corect, copilul prezinta risc de sufocare. Sugarii cu teren atopic, istoric familial de eczema sau chiar cu dermatita atopica nu trebuie infasati deoarece se poate produce supraincalzirea, apare transpiratia ce declanseaza sau agraveaza o eruptie sau o eczema, pielea nereusind sa elimine toxinele corespunzator. Imbracatul cu hainute de bumbac ofera lejeritate in miscari, ceea ce ajuta la dezvoltarea normala a tonusului muscular si favorizeaza explorarea mediului inconjurator.
Copiii cu istoric familial de displazie de sold sau cei nascuti prin operatie cezariana, eventual din cauza unei prezentatii pelviene, nu au indicatie de infasat intrucat pozitia cu picioarele drepte si intinse intarzie recuperarea. Lor trebuie sa li se asigure o pozitie de abductie si rotatie externa a coapselor pentru a mentine pozitia normala a oaselor in articulatia coxo-femurala.

Pudra de talc

Este contraindicata atat la copii cat si la adulti, intrucat fibrele continute in rocile de talc nu se pot separa in timpul prelucrarii, fiind asemanatoare cu azbestul si, din aceasta cauza prezinta potential cancerigen si risc de sterilitate in cazul aplicarii in zona inghinala pentru tratarea eritemului fesier. Recomand evitarea tuturor cosmeticelor de ingrijire pentru copii ce au in componenta talc, inclusiv mixtura mentolata indicata in ameliorarea pruritului eruptiilor din bolile copilariei precum rujeola, varicela, etc. Inhalarea accidentala a pudrei de talc poate produce pneumonii de aspiratie si chiar deces.

Purtarea caciulii in casa

Nu este necesara la nicio varsta daca temperatura ambientala e de 22-23°C. Singura indicatie ar fi folosirea unei caciulite de bumbac subtire timp de 30 de minute dupa aplicarea uleiului de masline la nivelul scalpului, in scopul indepartarii crustelor de lapte. Dupa baie, parul se sterge cu un prosop moale sau se usuca, apoi capul se lasa descoperit pentru a evita supraincalzirea care poate duce la hipertermie si transpiratie, ceea ce poate prelungi existenta crustelor seboreice de la nivelul scalpului.

Sursa: revista Mami