Tu știi să recunoști semnele depresiei?

Depresia este o afecțiune foarte răspândită caracterizată printr-o tristețe persistentă și pierderea interesului față de activități de care oricare dintre noi, în mod obișnuit, ne bucurăm, însoțită de neputința de a face activitățile zilnice uzuale pentru cel puțin două săptămâni. Afectează femeile într-o proporție mai mare decât bărbații și este o afecțiune gravă care poate conduce chiar la sinucidere. În prezent peste 300 de milioane de persoane suferă de depresie conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Am întrebat-o pe Lorena Luchian, psiholog și sofrolog care sunt simptomele acestei afecțiuni și ce ar trebui să ne pună în gardă.

Depresia este o stare anormală care ne afectează gândirea, emoțiile, percepțiile și comportamentele. Când suntem deprimați ne simțim triști tot timpul, apare sentimentul de inutilitate și se observă o modificare a nivelului anterior de funcționare. 

Pentru a fi diagnosticat cu depresie, cineva trebuie să aibă cel puțin cinci dintre următoarele simptomele, pe o perioadă de două săptămâni:

  1. Dispoziție depresivă și iritabilă aproape tot timpul
  2. O scădere semnificativă a interesului sau a plăcerii
  3. Insomnie sau dimpotrivă, hipersomnie
  4. Schimbări semnificative în greutate și apetit
  5. Agitație sau lentoare
  6. Încetineală, oboseală sau lipsa de energie aproape în fiecare zi
  7. Sentimente de inutilitate sau vinovăție
  8. Diminuarea capacității de a gândi sau a se concentra
  9. Gânduri despre moarte sau suicid

În cazul în care recunoașteți aceste simptome persistente la dumneavoastră sau la un apropiat atunci este bine să vă adresați unui psiholog sau să ajutați persoana dragă să apeleze la psiholog. Cu depresia nu e de glumit. Când știm că ceva nu e în regulă cu noi și nici măcar nu știm ce, este cazul să ne facem griji. Ce putem face? Acțiunea este primul și cel mai la îndemână lucru pentru depresie, deci ieșiți, alergați, faceți sport, puneți-vă în mișcare.